Çocuk Psikoterapisi
Oyun terapisi, çocukların duygusal, davranışsal ve psikolojik süreçleri tanımlamak ve çözümlemek amacıyla uygulanan bir psikoterapi yöntemidir. Çocukların dili oyun kelimeleri ise oyuncaklardır. Oyun terapisi aracılığıyla çocuklar duygularını, düşüncelerini ve yaşadıkları sorunları ifade ederler.
Oyun terapisi sayesinde çocuk, yaşadığı travmalar, korkular, kaygılar veya diğer duygusal zorluklarla başa çıkma becerileri geliştirir.
Terapist, oyun sırasında çocuğun davranışlarını ve tepkilerini gözlemler, bunları analiz eder ve gerekli müdahaleleri yapar. Oyun terapisi, kaygı, depresyon, travma, boşanma gibi yaşam olayları, davranış sorunları ve iletişim bozuklukları gibi çeşitli durumlarda etkili bir terapi türüdür.
UYGULANAN TERAPİ YAKLAŞIMLARI
1 - Çocuk Merkezli Oyun Terapi
2 - Deneyimsel Oyun Terapisi
3 - Theraplay
4 - Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), düşünce, duygu ve davranış arasındaki ilişkiye odaklanır. Bilişsel davranışçı, kişinin olumsuz düşünce kalıplarını ve bunların davranışları üzerindeki etkilerini fark etmelerine ve bu düşünceleri daha olumlu ve işlevsel düşüncelerle değiştirmelerine yardımcı olur. Bu terapi yaklaşımı, hem duygusal hem de davranışsal sorunlarını çözmelerine yardımcı olmayı hedefler. Uygulama alanları; kaygı bozuklukları, depresyon, davranışsal sorunlar, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluklarıdır.
5 - Şema Terapisi
Şemalar, çocukluk döneminde ortaya çıkan, bireyin kendisi, diğer insanlar ve dünya hakkında geliştirdiği temel inançlar ve düşünce kalıplarıdır. Şemalar, bireyin olayları nasıl algıladığını, nasıl davrandığını ve duygusal olarak nasıl tepki verdiğini etkileyen derin köklenmiş kalıplardır. Şema terapisinin temel amacı, bireylerin zararlı şemalarını fark etmelerini ve bu şemaların günlük yaşamlarındaki etkilerini anlamalarını sağlayıp, olumsuz şemalar üzerinde çalışarak bireyin düşünce ve davranışlarını değiştirmesini amaçlar.